Referenties

  • Perfusie Op  Grote Hoogte
  • Perfusie Op  Grote Hoogte
  • Perfusie Op  Grote Hoogte
  • Perfusie Op  Grote Hoogte

05.07.2013

Perfusie op grote hoogte

Aan de Eindsestraat te Dongen is de glasfabriek  ‘Ardagh Glass Dongen’ gevestigd. De fabriek produceert jaarlijks zo’n 300.000 ton glas en is daarmee één van de grootste producenten van glaswerk voor drank- en voedingsindustrie in Europa. In de betonnen wanden van de 45 meter hoge grondstofsilo’s zijn in (de loop der tijd) scheuren ontstaan. Bij regenval trekt water in de scheuren  wat daardoor in aanraking komt met het betonvlechtwerk. Dit betonvlechtwerk gaat vervolgens corroderen met betonrot tot gevolg. Dit laatste kan voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer losgedrukte stukken beton naar beneden vallen.  Het doordringen van regenwater naar de grondstoffen in de bunker is eveneens niet wenselijk en kan mogelijk gevolgen hebben op de glasproductie.

De betonnen silo’s zijn in de jaren 70 gebouwd met een betonkwaliteit die niet aan de huidige kwaliteitseisen voldeed. Met behulp van een hoogwerker zijn alle scheuren eerst uitgehakt en daarna geïnjecteerd met een daarvoor geschikte epoxyhars (constructief verlijmen). Nadat de epoxyhars is uitgehard zijn de boorgaten en scheuren dicht gezet met betonreparatiemortel. Door de scheuren in de wanden van de silo’s te constructief te verlijmen, wordt de oorspronkelijke constructiesterkte behouden en daarmee verdere schade voorkomen.  

De veiligheid van de medewerkers en derden stond bij het project hoog in het vaandel. Buiten het verplichte gebruik van de nodige Persoonlijke Beschermings Middelen en een goedgekeurde hoogwerker, kreeg iedereen ook een persoonlijke werkvergunning met persoonlijke toelichting van de veiligheidseisen op het bedrijfsterrein.  

De werkzaamheden zijn begin juni met grote tevredenheid van de opdrachtgever afgerond. Vanaf nu wil Ardagh Glass Dongen de silo jaarlijks laten inspecteren en nalopen door Perfusie op nieuwe scheurvorming.

Lees hier meer over de theorie achter de gebruikte techniek